listopada 18, 2016

Kopytka z twarogiem i cukinią

Jest mnóstwo przepisów kulinarnych na kopytka. Niedługo stanę się specjalistką od nich i wszelkich innych kluch. Otóż od jakiegoś czasu to ulubione danie mojego synka. Mógłby je jeść codziennie, wypowiadając tym samym wojnę mięsu i paru innym składnikom. Co się matka musi nagimnastykować, żeby przemycić smykowi to i owo i to w atrakcyjnej formie, to tylko ona i inne mamy małych buntowników wiedzą. Kopytka z twarogiem i cukinią zostały zaakceptowane :) To fajny pomysł na przemycenie nabiału (my akurat z tym nie mamy problemu -jogurt naturalny i serki zajada łyżkami) i warzyw (zamiast cukinii można dać marchewkę). 
kopytka z twarogiem i cukinią

Kopytka z twarogiem i cukinią

  • 3 ziemniaki (mogą być te, które zostaną z obiadu)
  • 1 mała cukinia
  • kostka twarogu
  • 1 jajko
  • min 1 szkl mąki
 Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę lub przekręcam przez maszynkę. Cukinię myję i ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam na durszlak, solę i dokładnie odciskam. Następnie razem z twarogiem przekładam do ziemniaków. Dodaję jajko i szklankę mąki pszennej (jej ilość będzie zależała od wilgotności cukinii, sera i ilości ziemniaków). Wbijam jajko i zagniatam ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosypuję mąki (ciasto ma być miękkie). Następnie kroję je na kawałki, z każdego robię wałek i kroję z ukosa (trzeba podsypywać mąką). Dla dekoracji odciskam widelcem wzór. Gotuję w osolonym wrzątku około minutę od wypłynięcia. Można podawać od razu lub zrobić wcześniej, a na obiad odsmażyć. Ja podałam je z domowym sosem pomidorowym.
Post powstał we współpracy z portalem Kobieceporady.pl
kopytka

kopytka z twarogiem i cukinią
 

4 komentarze :

  1. Super pomysł, bo kopytek z cukinią to my jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kopytek z cukinią jeszcze nie jadłam, wyglądają bombowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam, są naprawdę smaczne.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger