października 04, 2016

Sałatka śledziowa

Gdy na dworze zaczyna wiać chłodem, a dni stają się coraz krótsze, do mojej kuchni powraca śledź. Jakoś latem, przepełnionym warzywami i owocami, nie mam na niego ochoty. Za to jesienią i zimą proszę bardzo, w każdej postaci. Dziś polecam szybką do przygotowania, treściwą i sycącą sałatkę śledziową. Z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację. Podana w mniejszych porcjach będzie świetną przystawką lub imprezową przekąską. Myślę, że nie pogardziłby nią również wigilijny stół :)

sałatka śledziowa

 Sałatka śledziowa

  • 4 płaty śledziowe marynowane
  • 3 ziemniaki
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 czerwona cebula 
  • szczypiorek
  • 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  •  sól, pieprz
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Śledzie oczyszczam ze skóry i kroję z ukosa na paski. Ziemniaki gotuję w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. Jabłko obieram, kroję w kostkę, wrzucam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i mieszam, żeby nie ściemniały. Cebulę i szczypiorek kroję z drobną kostkę (zostawiam dwa plasterki do dekoracji). Ugotowane ziemniaki (można to zrobić wcześniej) obieram, kroję w kostkę i dodaję do jabłek. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję jogurt z majonezem i ewentualnie przyprawiam. 
sałatka śledziowa

sałatka śledziowa

 

5 komentarzy :

  1. Nie przepadamy za śledziami ale wierzymy, że sałatka jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi się zachciało :) Aż mi się ślinianki ścisnęły :D Chyba i ja się rozejrzę za jakimś dobrym śledziem, żeby coś sama przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam śledzie uwielbiam :) super sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię śledziki. Twoja sałatka jest pięknie udekorowana :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger