października 22, 2016

Roladki schabowe ze śliwką

Przepis na te roladki dostałam od mamy, a ona podpatrzyła go gdzieś w telewizji. Muszę przyznać, że to jedno ze smaczniejszych mięsnych dań, jakie ostatnio jadłam! Wpisuję je na listę dań popisowych! Schab, dzięki dodatkowi boczku, zachowuje soczystość, a środek - śliwka nadziana czosnkiem - pod wpływem temperatury nabiera kremowej konsystencji i oddaje wspaniałe smaki i aromaty.  Z czystym sumieniem mogę polecić wam to danie na świąteczny obiad!

Roladki schabowe ze śliwką

  • 5 plastrów schabu
  • 5 śliwek węgierek (najlepiej świeżych, ale myślę, że suszone też się nadadzą)
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 5 małych ząbków czosnku lub 5 połówek
  • 5 łyżeczek musztardy stołowej
  • sól, pieprz
  • woda
  • wykałaczki do spięcia
Mięso myję, osuszam i cienko rozbijam. Śliwki myję, nacinam tak, żeby wyjąć pestkę, a w jej miejsce wkładam ząbek czosnku. Każdy plaster mięsa smaruję musztardą, na to kładę boczek i na środek śliwkę z czosnkiem. Zawijam roladę i spinam wykałaczką, żeby się nie rozpadła. Każdą obsmażam na patelni. Następnie przekładam do garnka i zalewam wodą miej więcej do 3/4 wysokości. Przykrywam i duszę do miękkości. Na koniec roladki wyjmuję, a sos albo redukuję albo zaprawiam mąką. 

2 komentarze :

  1. Nasza babcia specjalizuje się w takich roladkach ze śliwką :) Wszyscy bardzo lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, schab ze śliwką jest pycha. I jeszcze boczek do tego, mniam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger