października 13, 2016

Kasztany ze schabu

"Mówiłeś włosy masz jak kasztany
i kasztanowy  masz oczu blask..."
Danie to z kasztanami łączy tylko nazwa, ale polecam z całego serca, taką inną wersję popularnych schabowych. Duże rumiane kule kryją w sobie rozpływające się serowe nadzienie. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i ciągnący się ser to wszystko, czego trzeba w jesienny dzień.

Kasztany ze schabu

 [ilość zależy od ilości głodomorów, ja podaję składniki na 5 sztuk]
  • 5 plastrów schabu
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 5 kawałków mozzarelli (mogą być małe kulki)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Mięso oczyszczam, myję i bardzo cienko rozbijam, starając się, żeby uzyskać w miarę okrągły plaster. Przyprawiam. Na każdy kładę plaster żółtego sera, a niego mozzarellę. Zawijam brzegi tak, żeby otrzymać kulę. Ściskam mocno w dłoniach. Obtaczam w mące, rozbełtanych jajkach i bułce. Smażę na mocno rozgrzanym oleju (prawidłowo powinno się smażyć na głębokim tłuszczu). Ja swoje obsmażyłam z każdej strony i wstawiłam do piekarnika (160 st C), żeby doszły.
schabowy

schabowy z mozzarellą






1 komentarz :

  1. Może i kasztanów tu nie ma ale apetytu nam narobiłaś na pieczone kasztany z jarmarku Wrocławskiego <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger