września 23, 2016

Fasolowe brownie

Przedstawiam wam kolejny wypiek z serii BEZ. Po serniku z awokado  przyszła pora na coś czekoladowego. Padło na brownie. Ciasto nie zawiera mąki, zbóż, mleka, cukru, a mimo to smakuje wspaniale. Jest mocno czekoladowe, zwarte, lekko zakalcowate, nie kruszy się. A co najważniejsze w ogóle nie wyczuwa się w nim głównego składnika, czyli fasoli. Podane z ciepłą domową konfiturą z papierówek zaskoczy was smakiem i stanie się wspaniałym deserem, który można zjadać bez wyrzutów sumienia. 
PS. Przy robieniu tego ciasta ubrudzicie tylko dwa naczynia: durszlak i blender/robot kuchenny :)

fasolwe brownie

Fasolowe brownie

Przepis na małą tortownicę
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  •  150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g kakao
  • 2 łyżki miodu
  • banan
  • cukier waniliowy
  • garść orzechów do dekoracji (u mnie nerkowca)
 Piekarnik rozgrzewam do 170 st C. Fasolę płuczę i odsączam na sicie. W tym czasie roztapiam masło. Do kielicha blendera przekładam fasolę i dodaję pozostałe składniki (oprócz masła). Miksuję na gładką masę, pozbawioną grudek (jeśli blender jest słaby, trzeba od czasu do czasu przemieszczać całość). Na koniec dolewam przestudzone masło i jeszcze raz miksuję. Gotową masę przelewam do wysmarowanej olejem tortownicy. Delikatnie stukam dnem o blat, żeby ciasto równo się rozprowadziło. Wierzch posypuję pokruszonymi orzechami. Piekę 40 minut (wierzch ma być ścięty, a ciasto sprężyste). Podałam z konfiturą z papierówek, ale świetnie sprawdzi się tu też bita śmietana albo gałka lodów. 
fasolowe brownie

fasolowe brownie

fasolowe brownie
 

9 komentarzy :

  1. robiłam kiedyś brownie z fasoli - jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak my się cieszymy, że zdecydowałaś się znów zdrowo eksperymentować :D Fantastyczne ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) ja też się cieszę, bo sprawia mi to ogromną frajdę :) Na dodatek poczęstowałam tym ciastem teściów (oczywiście nie uprzedzając z czego to jest) i bardzo im smakowało i nie mogli uwierzyć, że powstało ze strączków :) czuję, że będzie więcej takich eksperymentów.

      Usuń
  3. Ostatnio również robiłam brownie z fasoli, sprawdza się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie pomyślałabym, że z fasoli można wyczarować takie brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brownie z fasoli jest super, robiłam kiedyś, dzięki za przypomnienie, muszę znowu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, a ja właśnie zakupiłam wszystkie składniki aby zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, chociaż nie wiem czy moja rodzina by jadła znając skład ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger