września 15, 2016

Domowy twarożek

Domowy twarożek to dziecinnie prosta sprawa. Potrzebne jest tylko mleko, woda i czas. Mleko oczywiście najlepsze jest to prosto od krowy, z UHT się nie uda. Dlaczego warto go zrobić? Jest delikatny, kremowy, łagodny w smaku. Pokochają go też dzieci. Może stać się bazą wielu śniadaniowych past. Można przełożyć go na gazę, mocno ścisnąć i uformować w zgrabny kształt, ale czy warto, skoro ze stołu zniknie w mgnieniu oka? :) 100 % natury, 100% sera w serze, 100% smaku. Nic więcej nie trzeba.

domowy twarożek

Domowy twarożek 

  • mleko
  • 1/3 (objętości mleka) gorącej wody (np na 1l mleka około 330ml wody)
Mleko odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 dni, żeby się zsiadło. Jest gotowe, kiedy oddzielają się duże fragmenty. Zsiadłe mleko przelewam do miski i dodaję gorącą wodę. Mieszam i czekam, aż zacznie się ścinać. Ponownie delikatnie mieszam. Gdy się zetnie, przelewam na durszlak i odcedzam (zostawiam na durszlaku aż cały płyn ścieknie). Można durszlak wyłożyć gazą lub tetrą, a po wlaniu sera ciasno ją zawiązać i ręką odcisnąć płyn, albo położyć na talerz i przycisnąć czymś ciężkim. 
domowy twarożek
 

10 komentarzy :

  1. Taki domowy twarożek to aż się je z uśmiechem na twarzy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być coś rewelacyjnego! W mieście niestety ciężko o mleko odpowiednie do zrobienia takiego twarogu :<
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Moja mama robi tak od lat i nigdy się nie zawiodła na przepisie :)

      Usuń
    2. Moja mama robi tak od lat i nigdy się nie zawiodła na przepisie :)

      Usuń
  4. Jogurt robię sama :) wędliny robię sama :) chleb piekę sama :) przetwory na zimę też :) więc i serek spróbuję !! SUPER !

    OdpowiedzUsuń
  5. Prostota i smak :) I nic więcej czasem nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger