sierpnia 12, 2016

Pizza ziemniaczana z patelni

Pizza ziemniaczana z patelni to nic innego, jak duży placek ziemniaczany z dodatkami. U mnie w domu odkąd pamiętam tak nazywało się to danie, a to ze względu na składniki wierzchu. Jest to świetne urozmaicenie dla zwykłych placków. Nie wymaga też trzymania się proporcji, czy określonych dodatków. Znakomicie wyjdzie z tzw przeglądu lodówki. 
Pizza ziemniaczana z patelni

Pizza ziemniaczana z patelni

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól pieprz do smaku
  • po 1 łyżeczce tymianku, pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka plasterków szynki lub innej wędliny
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 4 pieczarki
  • olej do smażenia
  • kawałek żółtego sera
  • mozzarella
Ziemniaki obieram, myję i trę na drobnej tarce lub w maszynce do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Dodaję jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszam. Smażę malutki placek, żeby sprawdzić, czy odpowiada mi smak. Jeśli nie to ponownie doprawiam. W międzyczasie szynkę kroję w kostkę, pieczarki i cebulę w plasterki, paprykę w słupki i wszystko razem podsmażam do zrumienienia. Kiedy mam gotowe dodatki, wylewam na rozgrzany olej porcję ciasta ziemniaczanego i smażę do momentu, aż spód się zarumieni. Za pomocą dwóch łopatek ostrożnie przekładam placek na drugą stronę. Na wierzch kładę porcję farszu, posypuję kukurydzą i serami, przykrywam patelnię i smażę aż spód się zrumieni, a sery roztopią. Podaję od razu. 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger