sierpnia 23, 2016

Ogórki na zimę z curry

Bardzo lubię przetwory z ogórków: kiszone, korniszony, mizerię, czy kanapkowe chętnie wyjadam zimą. Ogórki z curry przypadną do gustu tym, którzy lubią ostre smaki. Miłośnicy bardziej łagodnych doznań niech zmienią łyżkę ostrej papryki na łyżeczkę lub pominą - też będzie smacznie. 

ostre ogórki do słoików

Ogórki na zimę z czerwoną pastą curry

  • 2 kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szkl octu 10%
  • 1/3 szkl oleju
  • 30 g curry (u mnie czerwona pasta curry)
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
Umyte ogórki kroję w grubsze plastry, zasypuję solą, mieszam i odstawiam, aż puszczą sok. Następnie odcedzam je na durszlaku, dodaję pokrojony w plastry czosnek, mieszam i odstawiam na czas gotowania zalewy. Ocet i olej wlewam do garnka, dodaję cukier, curry i paprykę. Zagotowuję. Gorącą zalewam ogórki o odstawiam na godzinę. Po tym czasie wkładam ogórki do czystych słoików, uzupełniam zalewą, zakręcam i pasteryzuję około 10 minut. 

2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger