czerwca 11, 2016

Placek drożdżowy z truskawkami, serem i kruszonką

Uwielbiam zapach pieczonego ciasta, zwłaszcza drożdżowego, kiedy aromaty wanilii i cytryny snują się po domu. Wtedy jakoś tak robi się przyjemniej i przytulniej. Kiedyś myślałam, że drożdżowe jest bardzo skomplikowane. Nasłuchałam się o zakalcach, twardolcach, ile to czasu potrzeba na wyrabianie, że trzeba pamiętać, żeby nie stało w przeciągu, żeby miało ciepło...Aż strach było się bać! Ale kiedy już się odważyłam, okazało się, że to wcale nie takie trudne. I powiem wam, nie przestrzegam żadnej ze złotych rad: nie wyrabiam nie wiadomo ile, owszem, przykrywam ściereczką, ale nie robię szklarniowych warunków...i jeszcze nigdy mi nie wyszło! Tak więc, chwytajcie byka za rogi i do blach! Bo nie ma nic lepszego na leniwe sobotnie drugie śniadanie, niż kawa i kawałek drożdżowego placka z sezonowymi owocami. 
drożdżowe

Placek drożdżowy z truskawkami, serem i kruszonką

  • około 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru + łyżka do owoców
  • 5 dkg drożdży
  • 100 g masła
  • truskawki
  • biały ser
Drożdże wkruszam do miski, zalewam ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodaję łyżkę cukru i mieszam łyżką, aż się rozpuszczą. Odstawiam na chwilę. Następnie dodaję żółtka wymieszane z cukrem i 2,5 szkl mąki. Mieszam łyżką, żeby składniki się połączyły. Wlewam rozpuszczone letnie masło i zagniatam ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk, to dosypuję resztę mąki i jeszcze chwilę wyrabiam. Odstawiam przykryte ściereczką do chwili, aż podwoi objętość. Blachę wykładam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta kładę na blachę, a z reszty robię wałeczki i układam na cieście kratkę. W każdą kratkę kruszę trochę białego sera i na to układam połówki truskawek wymieszane z łyżką cukru. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 st C) i piekę około 30-40 minut. Ciasto można posypać kruszonką, np z tego przepisu 
drożdżowe

drożdżowe

5 komentarzy :

  1. A pewne, że wcale nie trudne! :D Do tego ten zapach świeżego ciasta jest warty każdej pracy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, tego zapachu nie da się podrobić :)

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe ciacha :) Twoje wygląda niesamowicie przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger