czerwca 27, 2016

Blin

Pewnie większości blin kojarzy się z placuszkami podawanymi z kawiorem i kwaśną śmietaną. A u mnie w domu mówiło się tak na babkę ziemniaczaną. Jest to danie obecne w kuchni żydowskiej, polskiej i litewskiej. Istnieje pod wieloma nazwami: kugiel, kugel, rejbak, babka ziemniaczana, blin, czy blacharz. Nieważne są nazwa i pochodzenie tego dania, ważne, że jest pyszne, z ławo dostępnych składników (ziemniaki i cebula) i można je modyfikować na wiele sposobów dodając wędzonkę, mięso, żeberka, skrzydełka i co tam jeszcze komuś przyjdzie do głowy. Wiem, powiecie, że starcie 2 kg ziemniaków, to zajęcie na pół dnia, ale uwierzcie, można to zrobić w maszynce!Mam taką przystawkę do tarcia w maszynce do mielenia mięsa. Próbowałam już nie raz i konsystencja niczym się według mnie nie różni, a praca zajmie nam tylko 10 minut. Warto, bo jest to jedno z tych dań, które pysznie smakują także drugiego dnia - pokrojone w plastry i podsmażone na chrupko na patelni...
blin, kugiel

Blin

Składniki na dużą blachę
  • około 2kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dkg wędzonki (kiełbasa, boczek - mogą być też resztki wędlin)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • po łyżce majeranku, cząbru i suszonego koperku (lub do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wędzonkę i cebulę kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię, żeby się podsmażyły. Ziemniaki obieram i trę w maszynce do mielenia mięsa (mam specjalną przystawkę do tarcia, jeśli takiej nie macie, zetrzyjcie ziemniaki na drobnej tarce - część może być na jarzynowej). Jeżeli jest dużo płynu, to trochę go odlewam. Do masy ziemniaczanej dodaję jajka, śmietanę, mąkę i zawartość patelni. Dokładnie mieszam i przyprawiam. Smażę na patelni jednego placka, żeby sprawdzić, czy smak jest odpowiedni. Jeśli tak, to przelewam masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli masy będzie za dużo, z reszty można usmażyć placki. Piekę w 180 st C ponad godzinę (jeżeli wierzch zacznie się rumienić to znaczy, że blin jest dobry). Można podawać od razu pokrojonego na kwadraty lub pokrojonego w plastry i podsmażonego na chrupko. Świetnym dodatkiem do blinu jest mizeria. 

3 komentarze :

  1. najlepiej smakuje z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, klasyczne składniki. Przecież to nie może być niedobre !!! To jest pyszne.
    Faktem jest, że tarcie pyrków, to zajęcia na pół dnia. Wiem coś o tym :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger