maja 10, 2016

Wędlina z ćwiartek kurczaka

Coraz rzadziej kupuję sklepową wędlinę. Wolę zrobić ją sama w domu. Wtedy wiem, co się w niej znajduje i mam pewność świeżości. Często po prostu piekę kawałek mięsa z dodatkiem ulubionych przypraw. Dziś zapraszam was na gotowaną wędlinę z ćwiartek kurczaka. Do jej przygotowania potrzeba tylko mięsa i 3 rodzajów przypraw. Najtrudniejszą częścią jest oddzielenie mięsa od kości, reszta właściwie robi się sama :)

domowa wędlina

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka zmielonej kolendry w ziarnach
  • rękaw do wędlin lub rękaw do pieczenia mięsa
Mięso myję, zdejmuję skórę i odcinam tłuszcz. Odejmuję od kości. Połowę kroję, a resztę mielę w maszynce. Łączę, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Rękaw do wędlin lub rękaw do pieczenia mięsa napełniam mięsem, dokładnie ubijam, tworząc 'kiełbaskę' i mocno zawiązuję końce. Wkładam do garnka z zimną wodą (woda ma ją zakryć) i gotuję około godziny. Po tym czasie wyjmuję, kładę na deskę, przykrywam drugą deską i obciążam. Zostawiam do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc do lodówki). 
domowa wędlina

domowa wędlina





domowa wędlina

domowa wędlina





2 komentarze :

  1. Nazywanie czegoś wędliną, co nigdy nie było wędzone jest jakimś "nowotworem"
    językowym.Wyrób na pewno jest smaczny i zdrowszy niż wędzonki, ale fakt pozostaje faktem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słownik etymologiczny Brucknera faktycznie podaje, że słowo wędlina jest rzeczownikiem odczasownikowym od słowa wędzić, ale już SJP PWN definiuje wędlinę, jako wyrób z przyprawionego mięsa, ZWYKLE wędzony i peklowany.
      Poza tym słowo wędlina oznacza dziś wszelkie przetwory mięsne z rozdrobnionego surowca w naturalnej lub sztucznej osłonce, a wędzonkami przetwory w jednym kawałku :))

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger