Wafle przekładane to świetna przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Przepisów na masy jest wiele. Dziś chcę Wam zaproponować wafle przekładane masą kakaową z płatkami owsianymi.
- opakowanie wafli
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 1 szkl płatków owsianych
- 3 łyżki kakao
Masło, cukier, mleko i kakao umieszczam w garnku, wstawiam na gaz i gotuję do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Kiedy płyn zacznie wrzeć dorzucać płatki owsiane, zmniejszam gaz i gotuję, aż płatki zmiękną, a masa zacznie gęstnieć. Odstawiam do przestygnięcia. Wafle układam na papierze i przekładam letnią masą (każdy wafel mocno dociskam rękami). Owijam całość papierem, kładę deskę do krojenia i obciążam równomiernie (najczęściej książkami). Czekam, aż masa zastygnie,a wafle się skleją.
Dobry przepis. Wafle wyszły palce lizać.
OdpowiedzUsuń