maja 29, 2016

Ruskie naleśniki

Naleśniki są uniwersalnym daniem. Można je zjeść na śniadanie, obiad i kolację. Nadziać słodkim dżemem lub mięsem mielonym, czy warzywami i zapiec. A dziś proponuję ruskie naleśniki według przepisu mojej kochanej teściowej. Dlaczego ruskie? Bo nadziane farszem jak do ruskich pierogów :) Zapraszam. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

naleśniki
Ciasto
  • około 3-4 szkl mąki pszennej
  • 1l mleka
  • 1szkl wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Do miski wlewam mleko i wodę. Wsypuję 3 szkl mąki, sól i miksuję. W trakcie dosypuję lub nie resztę mąki, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wbijam żółtka, a z białek ubijam pianę, którą na końcu mieszam z ciastem łyżką. Smażę na lekko natłuszczonej patelni.

Farsz
  • 1kg sera białego
  • 70dkg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • kilka gałązek mięty
  • sól, pieprz do smaku
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki i ser przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można też wymieszać tłuczkiem do ziemniaków). Dodaję podsmażoną cebulę, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty do smaku.
Gotowym farszem smaruję naleśniki, zwijam w rulony, kroję na pół i podsmażam na klarowanym maśle,. Podaję z kwaśną śmietaną. 
naleśniki

naleśniki

4 komentarze :

  1. Jak to u nas bywa, naleśniki zawsze na słodko ale ten farsz od pierogów musi świetnie tu pasować :D Szczególnie, że takie pierogi też lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz przeczytałam na tym blogu o nalesnikach ruskich. Zrobiłam i pyyyyszne. Niewiele czasu a smakują jak pierogi mniaaaam. Dziś robi moja mama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują :) I o wiele mniej pracy niż przy pierogach. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pierwszy raz przeczytałam na tym blogu o nalesnikach ruskich. Zrobiłam i pyyyyszne. Niewiele czasu a smakują jak pierogi mniaaaam. Dziś robi moja mama.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger