maja 11, 2016

Ciasto czekoladowe z chilli i miętą

Uwielbiam ciasta czekoladowe. Wszystkie i w każdej ilości :) Tym razem podkręciłam smak czekolady papryczką chilli i miętą. Wyszło słodko z intrygującą pikanterią. Polecam.
ciasto czekoladowe




  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3 gałązki mięty
Czekoladę kruszę i razem z masłem, cukrem i kakao rozpuszczam w rondelku. Z białek biję pianę, a żółtka miksuję i powoli wlewam przestudzoną masę czekoladową. Dodaję mąkę z proszkiem oraz drobno posiekaną papryczkę i miętę. Mieszam dokładnie. Na koniec dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam łyżką. Wylewam do tortownicy (22cm) wysmarowanej masłem. Piekę około godziny w 160 st. C.

Polewa
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany kremówki
Wszystkie składniki podgrzewam w rondelku, aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewę wylewam na ciasto. 

ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger