maja 22, 2016

Chałki pełnoziarniste

Jakiś czas temu podawałam przepis na chałkę http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/03/chaka.html Zawsze robiłam z tego przepisu, ponieważ wychodzi rewelacyjna. Lekko słodka, z kruszonką - idealna. Ostatnio jednak postanowiłam poeksperymentować z mąką pełnoziarnistą. Efektem tego był już kruchy spód do rabarbaru http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/05/penoziarniste-kruche-z-rabarbarem.html a teraz przyszła kolej na drożdżowe. I tak powstały pełnoziarniste chałki. Różnią się od tych z mąki tortowej nie tylko kolorem, ale i smakiem. Które lepsze? Dla mnie są porównywalne, ale oceńcie sami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Cały czas przygotowania to około 2 godzin z czego nasza praca zajmuje tylko 15-20 minut!!! 
  • 3 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 2,5 dkg drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szkl brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl oleju
  • łyżeczka soli
  • mak do posypania
  • 3 łyżki mleka (do posmarowania chałek)
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie (nie gorącej!). Mąkę przesypuję do miski, dodaję cukier, jajka i sól. Wlewam wodę z drożdżami i zagniatam ciasto. Kiedy składniki się połączą, a ciasto da się uformować w kulę wlewam olej i wyrabiam, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od ręki (około 10 minut). Ciasto zostawiam w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to niecałą godzinę, ale wszystko zależy od temperatury powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części. Z każdej formuję wałek, nacinam na 3 i zaplatam warkocz, a następnie formuję wianuszek. Gotowe chałki przekładam na wysmarowaną olejem blachę. Po wierzchu smaruję letnim mlekiem i posypuję makiem. Piekę w 180 st. C około 30 minut. Najlepiej, kiedy wierzch chałek się przyrumieni, wyjąć jedną ostrożnie i zajrzeć pod spód, jeśli też jest rumiany, to bułeczki powinny być gotowe. 
chałka
chałkachałka


2 komentarze :

  1. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy chałki! Przepięknie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania. Chałki są ekstra, nawet czerstwe świetnie smakują jako tosty francuskie :)

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger