kwietnia 05, 2016

Korniszony

Wprawdzie sezon ogórkowy dopiero przed nami, ale czas tak szybko leci, że lepiej być przygotowanym :) Bardzo lubię ogórki konserwowe i gdy pojawiają się na stole chętnie po nie sięgam. W każdym domu smakują inaczej, zależy to i od ilości użytych przypraw i składników, gatunku ogórków, ale przede wszystkim zalewy. Najbardziej lubię te twarde, lekko kwaśne z małą ilością kopru. 
Zalewa
  • 4szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
Wszystkie składniki gotuję aż cukier i sól się rozpuszczą. 
Przyprawy
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • korzeń chrzanu
  • obrane ząbki czosnku
  • marchewka
  • koper (baldachimy)
W słoiku ściśle układam umyte ogórki, wrzucam ok 1/2łyżeczki gorczycy, kilka ziaren ziela, listek, 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, kilka plasterków marchewki i koper. Zalewam gorącą zalewą, zakręcam i pasteryzuję 20minut. 


 Ta sama zalewa świetnie nadaje się też do marynowania grzybów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger