kwietnia 05, 2016

Gulasz z drobiowych żołądków

Podroby przeżywają ostatnio renesans, stały się modne. Kiedyś często sprowadzane były do miana tych gorszych, z niższej półki. Zupełnie niepotrzebnie. Wątróbka, ozorki, serca, czy żołądki mogą stanowić smaczny pożywny obiad, a niejeden kucharz potrafi wyczarować z nich wykwintne i estetyczne dla oka danie. Dziś zapraszam na gulasz z żołądków drobiowych.



  • 0,5kg drobiowych żołądków
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mała marchew
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
Żołądki myję i dokładnie oczyszczam, kroję w paski. Do garnka wlewam olej i na rozgrzany wrzucam posiekane w piórka cebule i czosnek. Dodaję szczyptę soli i cukier. Przesmażam, aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucam pieczarki pokrojone w ósemki. Mieszam i smażę ok 5 minut. Wrzucam żołądki i startą marchewkę. Przyprawiam. Duszę pod przykryciem, aż żołądki zmiękną. Nie podlewam wodą ani bulionem, bo pieczarki puszczą sok i tyle płynu wystarczy. Podaję z kaszą. Dobrze pasuje do tego sałatka z korniszonów z cebulą i majonezem.






2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger