kwietnia 20, 2016

Galareta z kurczaka

Galareta drobiowa to świetny pomysł na kolację lub przekąskę, a podana w małych porcjach, np.: literatkach, czy kieliszkach może stanowić ciekawą przystawkę na imprezę. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a efekt zaskoczy każdego. 

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 1 noga wieprzowa 
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (ziarna)
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 pieprzu w ziarnach
  • łyżka soli
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie żelatyna (bardzo dobra do galarety jest żelatyna już z przyprawami)
Z kurczaka zdejmuję skórę i odkrajam tłuszcz. Nogę myję i razem z ćwiartkami wkładam do garnka. Dodaję umyte i obrane warzywa i przyprawy (oprócz czosnku). Zalewam zimną wodą i gotuję na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy wyjmuję je i kroję na kawałki (tylko kurczaka), a wywar przecedzam i wstawiam z powrotem na gaz. Do wywaru wrzucam pokrojone mięso, drobno pokrojony czosnek i marchew. Przyprawiam dość mocno i odstawiam. Jeśli widzę, że na wywarze nie tworzy się "skórka" to jeszcze raz go podgrzewam i dodaję trochę żelatyny. Gotową galaretę przelewam do szklanek, odstawiam na blat do ostygnięcia, a potem wstawiam do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger