kwietnia 28, 2016

Fasolka po bretońsku wg szwagra

Fasolka po bretońsku jest jedną z najbardziej popularnych polskich potraw. Zazwyczaj przygotowuje się ją z fasoli jaś, ale kto powiedział, że nie można ugotować z innej? Zapraszam na fasolkę według przepisu mojego szwagra, pełną majeranku i pomidorowego sosu.


  • 1/2 kg dowolnej fasoli
  • 1 cebula
  • 1/2 kg dobrej wędzonej kiełbasy
  • łyżeczka oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majeranku
Suchą fasolę płuczę na sicie, przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Drugiego dnia, uzupełniam wodę centymetr powyżej fasoli, dodaję olej (dzięki niemu skórka nie popęka), wstawiam na kuchenkę i gotuję do miękkości. W tym czasie duszę na patelni drobno posiekaną cebulę i podsmażam pokrojoną w plastry kiełbasę. Kiedy mięso się zrumieni, a cebula zeszkli przekładam wszystko do fasoli. Dodaję koncentrat i keczup. Mieszam i chwilę gotuję. Teraz doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję majeranek. Gotuję, aż smaki się połączą. Podaję z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami. 



2 komentarze :

  1. takie syte danie na chłodne dni idealne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwłaszcza, że wiosna nas ostatnio nie rozpieszcza

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger