kwietnia 22, 2016

Barszcz czerwony zabielany

Czerwony barszcz to obok pomidorówki zupa o różnych obliczach. Może być czysty i klarowny lub pełen różnorodnych warzyw czy przetarty na krem; na porządnym kawałku mięsa lub postny, wigilijny; z buraków pieczonych, gotowanych lub surowych, na zakwasie lub nie... Dziś polecam barszczyk zabielany śmietaną, o słodko-kwaśnym smaku. Ot, taki codzienny, bez wydziwiania...



  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 opalona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • gałązka lubczyku
  • 5-6 czerwonych średnich buraków
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet
  • 1/2 kubeczka śmietany 12% (ja użyłam śmietany zott natur)
Umytą marchew, pietruszkę, selery układam w garnku, dodaję cebulę i obrane ząbki czosnku, przyprawy, zalewam zimną wodą i gotuję pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Buraki obieram i kroję w wąskie paseczki. Kiedy wywar się nagotuje, dorzucam do niego buraki i gotuję do miękkości. Dodaję ok 2 łyżek octu, doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do śmietany (#zottnaturalnie) dolewam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka. Chwilę gotuję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger