marca 29, 2016

Zupa zacierkowa

Na poświąteczny detoks, na chłodne dni, na poprawę humoru...z tego co pod ręką, co zawsze znajdzie się w domu...nie musi być ze wszystkich składników, nie musi trzymać się proporcji - ZACIERKOWA - zupa, która w każdym domu smakuje inaczej...



  • ok 2l wody
  • udko kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 małe pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonego boczku
  • listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • kilka kulek pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek
Udko zalewam zimną wodą, dorzucam liść, ziele angielskie, pieprz i wstawiam. Marchewkę, pietruszkę, selera kroję w drobną kostkę i wrzucam do gotującego się wywaru. Po 10 minutach dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję na wolnym ogniu ok 30 minut. W tym czasie kroję drobno cebulę i boczek i przesmażam na patelni. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, a mięso odchodzi od kości, dodaję cebulę z boczkiem, koperek i doprawiam do smaku. Na koniec zaprawiam zahartowaną śmietaną. Podaję z domową zacierką.




Zacierka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Składniki mieszam ze sobą i zagniatam dość twarde ciasto. Gotowe można zetrzeć na tarce, formować zacierkę w palcach, toczyć wałeczki itp. Można ją wrzucić bezpośrednio na zupę. Ja gotuję oddzielnie we wrzącej wodzie i potem dodaję do zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger